5.09.2019

SADIK BEY ~ PINAR KÜR

"Sevdiği tek bir kişi bile kalmamış mıydı?"

 Kapitalizmin çarkına istemeyerek de olsa ceketini kaptırmış orta yaşlı bir adam Sadık Bey. Çocukluk arkadaşı Ertuğrul'un büyük hissedar olduğu şirkette kendisinin de küçük bir hissesi var. Aynı zamanda şirketin muhasebe müdürü, ancak onun üstünde bir finans bölümü var.
18 yaşında hamileyken, 19 yaşındaki bir serseriyle evlenen kızı Nurcan ve annesinin dedesinden para almak için kullandığı torunu Caner'le çok çok nadir görüşüyor. Nurcan ona aynı zamanda eski sekreteri de olan eski karısı Nuriye'yi hatırlatıyor. Onun gibi olduğunu gördükçe öfkeleniyor Sadık Bey kızı Nurcan'a.

"Zamanı geldiğinde zamanın çoktan geçmiş olacağını nerden bilecekti? Gençlik işte..."

 İşten erken çıkıp her zaman gittiği meyhaneye gidiyor Sadık Bey. O girerken gizemli bir genç çıkıyor meyhaneden, hatta onun kalktığı masaya oturuyor Sadık Bey, yalnız başına. Hayatta yapayalnız  kalmış, sevgi kelimesinin anlamını-hissini uzun süre önce unutmuş bir adam.
 Meyhaneden çıkarken yağmur bastırınca hızla gidiyor otoparktaki arabasına ve arabaya bindiğinde aniden yolcu kapısı açılıyor. Meyhanedeki gizemli gençten başka birisi değil bu. Taksim'e kadar bırakmasını istiyor kendisini Sadık Bey'den. Bu gizemli adam onu bir şeylere karşı uyarmak istiyor ama Sadık Bey onu hiç anlamıyor.
 Sonra Semiramis'i hatırlıyor Sadık Bey. Ertuğrul ile dostluklarını zehirli bir sarmaşık gibi saran kadını. İkisinin de aşık olduğu ve şimdi ikisine de ait olmayan kadın Semiramis: Ertuğrul'a hayır diyen tek kadın, Sadık Bey'in ise sevdiği tek kadın. Sanat ve Semiramis bir zamanlar en büyük aşkıyken nasıl oldu da muhasebe bölümünde bir koltuk edinivermişti Sadık Bey?
 Hayatını ve Ertuğrul'un hayatına olan müdahalelerini düşünmeye başladığında fark ediyor Sadık Bey dostluklarının zehirli sarmaşığa bu kadar dolanmış olduğunu. Ve bir anda her şeyi bütün gerçekliğiyle görüyor, en başta da sistemin çarkına ceketini nasıl kaptırdığını.

 Benim için muhteşem ya da kötü bir kitap değildi Sadık Bey. Ortalama bir eser olduğunu düşünüyorum. Ancak verdiği mesajlar açısından (modernitenin sıkıştırdığı insanlar, çıkar çatışmaları, güven meselesi vs) önemli yanları vardı.

 Bir sonraki kitapta görüşmek üzere.❤ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder