22.08.2019

ROCANNON'UN DÜNYASI ~ URSULA K. LE GUİN

   Kitap Fiyatı: ₺  12,46 [ 10/03/2019 ]  - Kitapyurdu 

 En sevdiğim bilimkurgu yazarının ilk romanıyla karşınızdayım efendim!💃 Ursula Kroeber Le Guin 1966 yılında Rocannon'un Dünyası ile adım atıyor bizlerin dünyasına. Ve açıkçası kafamı en çok karıştıran kitabı da bu, oldu. Ursula kendi kafasında bir dünya değil, evren yarattığı için bazı noktalar karmaşık gelebiliyor ama bu durum onun efsane bir yazar olduğu gerçeğini değiştirmiyor elbette.
 Seri sayılmayan ama seri değil de diyemeyeceğimiz bir serinin ilk kitabı Rocanon'un Dünyası: Hainli Döngüsü ya da Ekumen Döngüsü. Birbirlerinden tamamıyla kopmayan ama çok çok cılız bağlantıları olan kitaplar. Bu nedenle okuma sırası da önemli değilmiş(🙏). Bende zaten serinin dördüncü ve altıncı kitabını okumuş ve hatta burada da yorumlamışım.😅 Bu serideki kitapların yayınevleri bile aynı değil, o kadar kopuk bir seriden bahsediyoruz. Bu serinin bir de kısa hikayeleri varmış ama onları hiç yazmıyorum şuan, merak eden başka siteye baksın valla, şimdilik.😅 Neyse yeterice uzattım, seri şöyle efendim:

1) Rocannon'un Dünyası
2) Sürgün Gezegeni (Yorum için tıklayınız.)  
3) Hayaller Şehri - Yanılsamalar Kenti
4) Karanlığın Sol Eli (Yorum için tıklayınız.)
5) Mülksüzler
6) Dünyaya Orman Denir (Yorum için tıklayınız.)
7) Bağışlanmanın Dört Yolu
8) Anlatış

"Bütün Dünyalar Birliği nihai düşmanıyla karşılaşmaya işte böyle hazırlanıyordu. Yüz dünya eğitilip silahlandırılmıştı, bin tanesi daha çelik, tekerlek, traktör ve reaktör kullanımı alanlarında eğitiliyordu."

 Semley ve Durhal çifti ile başlıyor hikayemiz. Üç ırkın birlikte yaşadığı gezegenleri Yıldızlordları tarafından ilhak edilmiş durumda. Bu üç ırkın en güçlüsüne ait olan Semley güçsüzlüğünü biraz da olsa kırabilmek için kocasını ve kızını geride bırakıp atalarının kayıp Deniz Gözü Kolyesi'nin peşine düşüyor. Safir bir taşı olan bu kolye efsanevi ve çok kıymetli bir eşya. Eğer bu kolyeyi ele geçirirse daha güçlü olacağına-hissedeceğine inanıyor Leydi Semley.
 Oysa Semley'nin kolyeyi almasının bedeli, ona bir gün gibi gelen hayatının 16 yılı. Semley kolyeyi Rocannon'un elinden alıyor.

"Çünkü Leydi Semley ile tanıştıktan sonra halkıma gidip dedim ki, hakkında hiçbir şey bilmediğimiz bu dünyada ne yapıyoruz?"

 Rocannon, gelişmiş zekalı yaşam biçimleri etnoloğu olan bir Yıldızlordu. Leydi Semley ile tanıştıktan sonra işgal durumunu durduran kişi Rocannon. İşgal birliklerinin ardından sadece 15 Yıldızlordu kalıyor geride: Rocannon ve meslektaşları.
 Sonra bir gün 14 meslektaşı da öldürülüyor ve bir tesadüf sayesinde gezegendeki tek Yıldızlordu olarak kalıyor.

"Halkımın zihnimde bulunduğu yerde şimdi ateş ve sessizlik var. Bunu niye yaptılar Efendim?"

 Katledilen sadece Yıldızlordları değil. Düşmanları gezegendeki diğer ırklarında peşinde. Zihinkonuş yani bir nevi telepati yöntemiyle anlaşan Fian'ın halkı da katlediliyor ve tıpkı Rocannon gibi o da yapayalnız kalıyor.  İkisi de o gezegende kendilerine ait dili kullanamaz hale geliyor.
 Rocannon da bilinmeyen düşmanla mücadele etmeye karar verdiğinde Fian'a kendisine eşlik etmesi için bir teklifte bulunuyor. Bu ekibe Mogien de katılıyor ve maceraları başlıyor. Amaç bilinmeyen düşmanı ne olursa olsun durdurmak.

 Ursula K. Le Guin zaten en sevdiğim bilimkurgu yazarıdır. Bu kitabı bana başlarda biraz karışık gelse de, Semley'nin cinsiyetini anlamakta epeyi zorlandım kalıplaşmış cinsiyet rollerinden olsa gerek, taşlar yerine oturduğunda oldukça sürükleyici bir hale geliyor. Dramatik yanı da olan bir bilimkurgu kitabıydı. Kitap bana kendini sevdirdi ama en sevdiğim de olmadı açıkçası. Okunur, güzel bir bilimkurgu.

"Kendi canını bile koruyamazken bir gezegeni kurtarmak için yola çıkmıştı."

 Bir sonraki kitapta görüşmek üzere.❤ 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder