30.04.2019

KRAL ARTHUR, MERLİN ve YUVARLAK MASA ŞÖVALYELERİ ~ SİR THOMAS MALORY

    Kitap Fiyatı: ₺  6,79 [ 06/09/2017 ]  - Kitapyurdu    

 Kral Arthur ve Merlin efsanesi hakkında birçok kitap yazılmış, film çekilmiştir. Arthur'un gerçekten yaşamış bir insan olup olmadığı hala belirsizliğini koruyor. Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan bu kitap Bilgin Adalı'nın çevirisi ve uyarlamasıyla kısaltılmış bir versiyonu. Orijinali 876 sayfa olarak "Arthur'un Ölümü" adıyla Sel Yayıncılık'tan çıkmış. Meraklılarına duyurulur.🙇
 Tıpkı Arthur gibi, kitabın yazarı Sir Thomas Malory'nin kimliği hakkında da belirsizlikler var. Kendisinin bir mahkum olduğunu söyleyenler olduğu gibi adını saklayan bir soylu olduğunu söyleyenler de var. Bazıları da 20 yıl hapis yatan bir şövalye olduğunu ve kitabı da bu süreçte yazdığını söylemekte. Bizi ilgilendiren kısım 15. yüzyılda yazdığı kitabın 21. yüzyılda hala önemini koruyor olması.

" Merlin, Kral Arthur'un en akıllı, en yakın yardımcısı, en güçlü dostuydu. Kendisinden önce, babası Kral Uther'in de en yakın dostu ve yardımcısı olmuştu. "

 Arthur, Merlin'in büyüsüyle dünyaya gelmiş bir insan olarak tasvir ediliyor kitapta. Ve yine Merlin'in tavsiyesiyle sarayda büyümüyor, kralın güvendiği ailelerden birine veriliyor. Açıkçası neden verildiğini bir türlü anlamadım ama destan bu zaten her şeyi anlamayı, mantığa oturtmayı bekleme, diyerek okumaya devam ettim.😅
 Merlin, sadece bir büyücü değil, aynı zamanda Arthur'un akıl danıştığı birisi. Ona verdiği savaş taktikleri ve öğütlerle Arthur hep kazanıyor. Bu nedenle Arthur'un biraz etkisiz eleman olduğunu düşündüm. Yani etrafında lehine olan o kadar çok olağanüstü şey vardı ki sanki Arthur'un kötü bir şey yapması zaten olanaksız gibiydi.

" En büyük çam ağacından bile uzun boyluydu. Kolları, meşe ağaçlarının gövdesi kadar kalındı. Ağzı bir mağara kadar büyüktü. "

 Bir destan okuduğunuz zaman olağanüstü varlıkların, şeylerin olmaması imkansızdır. Paslı, eski zırh ve silahlarla düşmanlarını yenen şövalye, elinde tuttuğu süreci kişinin ölmemesini sağlayan kılıç kını, cüceler, devler ve tabiki büyücü Merlin gibi birçok destansı öge barındırıyor kitap.
 Arthur'un gücünü vurgulamıyordu bence bunlar, şansını vurguluyordu. Bu tip ögeler yüzünden onun kişi olarak etkisinin çok da olmadığını düşündüm.

" Yuvarlak Masa Şövalyeleri, yanlışları, haksızlıkları düzeltip yasaların gereğince uygulanması için ülkeye dağılırlardı. Sıkıntısı olan herkes, yardım için krala gelirdi. Arthur'un meclisi tüm ülkede, haksızlıkların hiçbir zaman bulunmadığı, gerçeğin, adaletin ve sevginin egemen olduğu bir yer olarak biliniyordu. "

 Yuvarlak Masa Şövalyeleri, sadece Kral Arthur ve Merlin'in hikayelerindeki yan karakterler olarak değil, kendi hikayeleriyle de anlatılıyor. Sir Gareth, Sir Lancelot, Sir Ivaine gibi birçok şövalyenin hikayesini de okuma şansı elde ediyoruz. Böylece okuyucu Kral Arthur'un ülkesini bir bütün ve refah içinde yaşatmak için tek başına savaşmadığını görüyor.
 Bu şövalyelerin hepsi de Arthur'a ölümüne bağlı. Ve bu şövalyeler her hikayenin sonunda tabiki kazanan oluyor.😏 Ve her biri kendi hikayesinin sonunda güzel bir kadın bulup onunla evleniyor. Yani yazar bir şekilde onları ödüllendiriyor.
 Kitapla ilgili son olarak söylemek istediğim şey şu: Uyarlayanın bütün çabalarına rağmen zaman hataları var. Ancak 15. yüzyılda yazılmış bir destan olarak düşününce önemsemiyorsunuz.😅

 En başta da belirttiğim gibi Kral Arthur ve Merlin birçok dizi-film ve kitaba konu olmuş karakterlerdir. Ben sadece 2008 yılında Merlin olarak yayınlanan diziyi izledim ve gerçekten çok sevmiştim. Komik bir dili vardı ve Arthur bir prens, kral olmasına rağmen mükemmel değildi ve Merlin büyücülük hayatına yeni başlıyordu. Birlikte güzel bir ikiliydiler. Çok severek izlediğim bir dizi olmuştu.
 Ardından yetişkinler için Kral Arthur efsanesi olarak Camelot dizisi yapıldı. Ancak ben onu biraz kasvetli buldum ve izlemedim. Eğlenceli olan Merlin ile bu efsaneyi hatırlamayı tercih ettim. Kral Arthur efsanesini merak etmemi sağlayan şey de zaten bu dizidir.


 Bir sonraki kitapta görüşmek üzere.❤ 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder