18.04.2019

LYON'DA DÜĞÜN ~ STEFAN ZWEİG

  Kitap Fiyatı: ₺  4,32 [ 23/11/2018 ]  - Kitapyurdu  

 Lyon'da Düğün içinde 3 öykü barındırıyor: Lyon'da Düğün, İki Yalnız İnsan ve Wondrak. Yazıma kitaba adını veren ilk öykü Lyon'da Düğün ile başlayacağım.

" Lyon özgürlüğe karşı savaş açmıştır. Lyon artık yoktur. "


 12 Kasım 1793 tarihinde geçiyor öykümüz. Fransız İhtilali başlayalı 4 yıl olmuş. Karşı devrimci ve iç düşman kabul edilenlerin Devrim Mahkemeleri tarafından infaz edildiği bir dönem. Percy'nin ordusuna mensup olan Robert da bu mahkemeler tarafından ölüm cezasına çarptırılıyor.
 Ölüm cezasını beklemesi için mahzenden bozma bir zindana atılıyor Robert. Nefes aldığı son akşamın ilerleyen saatlerinde yeni mahkumlar geliyor ama kimse kimseyle konuşmuyor. Sonra bir kız onu görüyor ve sevinçle kollarına koşuyor.
 Ölüm cezasının kaldırılması için kızın yetkileilere yalvardığı nişanlısı tam karşısında şimdi. O da ölüm cezasına çarptırılmış.

 İki Yalnız İnsan

" Adamın kendisi o kadar çok gizli acılar yaşamıştı ki kıza merhamet etmeden geçip gidemedi. " 


 Ayağı sakat bir adam, fabrikada çalışıyor. Bir gün iş çıkışında fabrikada Çirkin Jula denilen kızı yolda ağlarken görüyor ve onu bırakıp gidemiyor. Her gün sakat olduğu için ayak uydurup arkadaş olamadığı insanların arasında olmak onun için ne kadar zorsa, kızın arkadaşı sandığı insanlar tarafından küçümsenmesinin de o kadar zor olduğunu anlıyor.

Wondrak

" Fakat doğa bizi yasalarındaki ahenge, uyuma öyle bir alıştırmıştır ki, onun görmeye alışık olduğumuz uyumundaki en ufak bir kayma bizi tiksindirir, korkutur; bu nedenle Yaradan'ın her hatası yanlış yaratılmış bu varlığa karşı -her ne kadar bir haksızlık ise de ne yazık ki çözümü yoktur- içimizde öfke uyandırır. "


 Ruzena Sedlak'ın burnu doğuştan sıradan insanların burnundan farklı. Sıradan insanlar ona bu yüzden Kurukafa adını takıyorlar. Onu rahatsız eden insanlardan uzakta, çok uzaklarda yaşamak için bir iş buluyor. Kont R.'nin herkesten uzakta olan ağaç evine bekçilik yapmaya başlıyor.
 8 yıl sonra üç sarhoş Ruzena'ya tecavüz ediyor ve kız hamile kalıyor. Hamile kaldığı an karar veriyor bebeği öldürmeye, sırf onun da kendisi gibi çirkin doğup ömür boyu insanların alaylarına katlanmak zorunda kalmasını istemediği için.
 Ancak bebek doğduğunda görüyor ki, normal bir bebeği olmuş. O zaman onu öldürmekten vazgeçiyor. Her şeye rağmen diğer insanlara yaklaştırmak istemiyor bebeğini. Ancak bir devlet memuru olan Wondrak gelip bebeğinin kaydını yaptırmasını için ikna ediyor kadını. Babası bilinmeyen bebek, 7 yaşına geldiğinde yine Wondrak'ın Ruzena'yı ikna çabalarının sonucu olarak okula başlıyor. Oysa Ruzena her şeyi olan, onu seven ve gözlerinin içine bakabildiği tek insan  olan oğlundan ayrılmak istemiyor.
 Sonra bir gün savaş çıkıyor ve oğlu Karel'i de askere çağırıyorlar.

 Lyon'da Düğün kitabının arka kapağında şöyle bir paragraf var: "Zweig bu öykülerde toplum dışına itilmiş karakterleri üzerinden insanlık durumunu analiz eder. Karaakterlerinin başından geçenler "yazgı" değil, insanlığın iflasının sonucudur." Bu yorumu daha açık ve net yapamayacağım için direk yazma gereksinimi duydum.
 Toplum dışına itilmiş karakterlerin kötü insanlar olmasından toplum sorumludur mesajını veriyor son öyküsünde. İlk öyküsünde ise toplum dışına itilmişlerin oluşturduğu küçük bir topluluğu anlatmıştı Zweig. İkinci öyküsünde ise iki dışlanmış insanın birbirini anlayıp birbirine dayanak olabileceğini anlatmış. Yani toplumun dışladıklarının nasıl şeyler yaşadığını, nelere sürüklendiğini yazmış. Ve bunu çok zarif ve akıcı bir üslup kullanarak yapmış.

 Bir sonraki kitapta görüşmek üzere.❤ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder