29.08.2021

UNUTMA BİÇİMLERİ ~ MARC AUGÊ

 " İçinde bulunulan zamanın, şu anın ve bekleyişin tadına varmak için unutmayı bilmek gerekir; ancak unutmak bellek için de bir ihtiyaçtır: Uzak geçmişe ulaşabilmek için yakın geçmişi unutmak gerekir. "

 Unutmak aslında hem toplum için hem de birey için bir ihtiyaçtır. Unutmanın faydasını anımsamakta, bireyin ürettiği esere bilinçsizce yansıtmasında görüyor Marc Augê. Belleği küçümsemek amacıyla unutmayı övmediğini de belirtiyor ayrıca. Ancak kötü bir bellek sizi yanıltabilirken bir ânı unutup anımsarsanız ya da size çağrışımlar yaparsa daha faydalı olacağı görüşünde. Yazar bireysel ve toplumsal yaşamın en önemli kurmaca işlemcisinin unutma olduğunu savunuyor.

" Şimdiki zamanda kalmak için unutmak, ölmemek için unutmak, sadık kalmak için unutmak gerekir. "

 Afrika kabilelerindeki deneyimler ve Monte Kristo ile savını destekleyen Marc Augê, unutmanın üç figürünü de onların üzerinden anlatıyor. Nedir bu üç figür? Geriye dönme, erteleme ve yeniden başlama. Geriye dönme figürü, şimdiki zamanı ve yakın geçmişi unutarak kaybolmuş geçmişi bularak bir süreklilik sağlama amacındadır. Erteleme figürünün amacı ise şimdiyi yeniden bulmaktır. Yeniden başlama figürü geçmişi unutarak geleceği yeniden bulmak amacındadır. Sonuç olarak unutma için bütün zamanlar şimdiki zamandır.

" Aşkı ölümün etkisine terk eden şey, unutma ve gelecek takıntısıdır; çünkü, seven insan bir gün artık sevmez olacaktır ve bu onun açısından "bir tür ölüm" demektir. "

 Unutma Biçimleri bir şeyi ya da birini nasıl unutacağınızı anlatmıyor, unutma kavramını açıklıyor. Kısa ve yoğun bir kitap. Açıkçası konusu çok ilgi çekici olmasına rağmen üslup bana oldukça sıkıcı ve yorucu geldi. Hatta yazarın diğer kitaplarına da göz attım ve ilgimi çeken konuları olduğunu fark ettim, ancak üslup nedeniyle okumak konusunda kararsızım. Sanırım bir kitap daha okuyup ardından yazarın üslubuyla ilgili kararımı vereceğim.


 Bir sonraki kitapta görüşmek üzere.❤ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder