22.08.2021

BİR İDAM MAHKUMUNUN SON GÜNÜ ~ VICTOR HUGO

" Kürek mahkumiyeti yerine giyotin sehpasını, cehennem yerine hiçliği, boyunduruk yerine boynumu giyotinin bıçağına teslim etmeyi yeğlerim. "

  Kitap Fiyatı: ₺  6,30 [ 07/08/2018 ]  - Kitapyurdu      
 
 Upuzun bir önsöz karşılıyor bizi kitabın başında. Hemen ardından da Trajedi Hakkında Bir Komedi başlığıyla orijinal önsözü geliyor ve böyle toplam 41 sayfa önsözümüz oluyor. Oyunda metnin ilk baskısında adının olmadığı söyleniyor. Bu yüzden de yazarın kitabı yayınlarken çekindiğini düşünebiliriz. Önsözünde toplumun kitaba verdiği tepkiler de yazıyor ve kimse kitabı hoş karşılamamış gibi görünüyor.

 " İnsan içinde bulunduğu umutsuz koşullarda bazen bir zinciri bir saç teliyle koparabileceğini sanır. "

 Ağustosta güzel bir sabah. Mahkum böyle güzel bir günde idam cezası verilebileceğine inanmıyor ve bu yüzden de umut dolu. Ancak işler umduğu gibi gitmiyor ve idam cezası alıyor. Mahkumun psikolojisi, geride bıraktıkları, bir mahkum olarak yaşadıkları, düşünceleri gerçekçi bir şekilde metne aktarılmış. Mahkumun suçunu hiç öğrenemiyoruz, öğrendiğimiz tek şey mahkumun gerçekten suçlu olduğu. Ancak muhtemelen burada dikkatleri suçun üzerine çekmemek için suçunu hiç açıklamıyor okuyucuya. Çünkü önemli olan ya da tartışılması gereken suçu değil artık Victor Hugo'ya göre, idam cezası.

 " Bu şehirde, bu saatte ve buradan uzak olmayan bir başka sarayda, her kapısında nöbetçileri olan, sen ne kadar aşağıdaysan onun o kadar yukarıda olması dışında aranızda hiçbir fark bulunmayan ve bütün toplumun içinde senin gibi kendini farklı hisseden bir adam var. "

 Bir idam mahkumunun çaresizliğini, küçük detaylarda bulduğu umutlarını, en kötü günlerinde hatırladığı güzel anılarını, ne zaman öldürüleceğinden neredeyse emin olarak yaşamanın hissini hümanizme selam çakarak anlatmış yazar. (Ancak benim açımdan gerçek şu ki bazı suçlular hümanist yaklaşımı hiç hak etmiyor.) Bence suçun verilmemesi kitabın çok büyük bir eksikliği. Mahkum bir çocuk tacizcisi olsaydı günümüz okurlarından elde ettiği empatiyi hiçbir şekilde elde edebileceğini sanmıyorum.

" Yok ettikleri insanın bir zekası, hayata güvenen bir aklı, ölüme hazır olmayan bir ruhu olduğunu hiç düşünmemişler midir? "

 Mutlaka okunması gereken, tek solukta biten muhteşem bir kitap Bir İdam Mahkumunun Son Günü. İdam cezasının ne kadar hassas bir ceza olduğunu ve ne kadar dikkatle yaklaşılması gerektiğini anlatıyor okuyucuya. Size idam cezası almış bir mahkum olduğunu hissetiriyor Victor Hugo. İdam cezasını tartışmadan önce kesinlikle okunması gereken bir metin olduğuna inanıyorum.


 Bir sonraki kitapta görüşmek üzere.❤ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder