17.02.2018

KARANLIKTAN SONRA ~ HARUKİ MURAKAMİ

   Kitap Fiyatı: ₺ 8 [ 29/12/2017 ]  - D&R   

 Karanlıktan Sonra, Haruki Murakami'nin okuduğum ilk kitabı ve kesinlikle son olmayacak. Murakami'nin ürpertici ve gizemli bir dili var. Hani siz merakla dinlerken karşınızdaki sakin ve değişmeyen ses tonuyla konuşur ya, işte o hissi veriyor Karanlıktan Sonra'yı okumak: Sinir bozucu bir merak ve sakinliği karşısında hayranlık.
 Bir belgesel gibi dış ses edasıyla yazmış metnini. Yaptığı betimlemeler ve tasvirlerle mekanı gözünüzün önüne getirememeniz mümkün değil. Ayrıca kitap gece yarısından başlayıp güneş soğana kadarlık bir zaman dilimini anlatıyor.
 Mari Asay, 24 saat açık bir kafede tek başına oturuyor. Saat tam gece yarısı. Genel kültürü yüksek ve gizemli bir kız. Konuşmaktan çok dinlemeyi seven bir kız. Tesadüfen ablası Eri'nin bir arkadaşıyla karşılaşıyor ve çocuk teklifsizce masasına oturuyor. Adını bile hatırlamadığı bu çocuğun farklı bir düşünce tarzı var. Eri'nin aksine de konuşmayı seven birisi. Aralarındaki iletişimi o yani Takahaşi sağlıyor diyebiliriz. Takahaşi kitaptaki en derin karakter diyebilirim.

 Mari'nin ablası Eri Asay ise iki aydır öylece uyuyor. Eri Asay'ın anlatıldığı bölümler kitaptaki en ürkütücü bölümlerdi. Eri Asay, ailenin bir nevi gösterişli yüzü olan güzeller güzeli kızları. Oysa Mari ailedeki çirkin ama zeki olarak görülen kız. Mari'nin sorunu da aslında biraz da Eri'yle kıyaslanmak. Aynı anne babanın, aynı koşullarda büyüyen iki farklı hayata yönelen kız kardeşler. Murakami, bu konuyla biraz aynılaşma yani tektipleşme sorununun da altını çiziyor diyebiliriz.

 Takahaşi'nin tanıdığı bir aşk oteli müdürünün Çince bilen birine ihtiyacı oluyor. Eski bir güreşçi olan kadın ile Mari'nin tanışmasına da Takahaşi vesile oluyor. Çince bilen Mari, otele gittiğinde şiddet görmüş bir eskort kızla karşılaşıyor. Kız, Japonca konuşamayan bir göçmen. Mari ile aynı yaşta olması Mari'yi çok etkiliyor.

 Karanlıktan Sonra, bana biraz Babil filmini hatırlattı. Birbirinden haberi olmayan hayatlar sadece bir gecede birbirinden etkileniyor. Sonu belirsiz olsa da insanı düşündürmeye teşvik ediyor. Yani kitap bittiğinde insan sindirmek için düşünmek istiyor. Yazar farklılığın normal olduğunu insanlara göstermek istiyor gibi. Ayrıca hiçbir şeyin ya da hiçkimsenin göründüğü gibi olmadığını da. İnsanları yüzeysel olarak tanıyamacağımızı bize anlatmaya çalışıyor. Karanlıktan Sonra bu yüzden değerli bir kitap.

 Bir sonraki kitapta görüşmek üzere.❤ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder