30.09.2017

AY IŞIĞI SOKAĞI ~ STEFAN ZWEİG

  Kitap Fiyatı: ₺  4,32 [ 12/08/2017 ]  - Kitapyurdu    

 İyi bir yazarın iyi bir kitabıyla daha karşınızdayım. Zweig bu kitabında bizlere 5 küçük öykü anlatıyor. Bu öykülerin her biri de o kadar gerçeklikle iç içe ki yazara bir kez daha hayran kalmadan edemiyor insan. Hemen ilk öykümüzle başlayalım.

 1)Ay Işığı Sokağı: Karakterimiz Almanya'ya giden treni kaçırıyor ve Fransa'da kalıyor. Karakterimizde Zweig gibi bir Alman. Otelinde bunalıp kendisini sokaklara atıyor ve tesadüfen geçtiği sokakta Almanca bir şarkı duyduğu meyhaneye giriyor. Öykü bu meyhanedeki insanlarla ilgili aslında. Ayrıca anlatıcı öykünün ana karakteri de değil, Zweig küçük bir şaşırtma yapmış. Sonu biraz okuyucuya bırakılmış gibi geldi bana. Bu küçük öyküyle Zweig, egonun insanın başına neler getireceğini anlatıyor.

 2)Leoporella: Crescenz evlilik dışı bir çocuk olarak zor şartlar altında büyümüş bir kadın. Parayı zorlukla kazanıp seven bir başka karakter de Crescenz. Para kazanmaya odaklı sınırlı bir dünyası varken bir aşk ilişkisi ihtimali kendini açmasını sağlıyor ve böylece adam için her şeyi yapmaya başlıyor. Bu arada adam çalıştığı evin beyi ve aslında zengin olan da karısı. Adamın karısıyla arasının bozuk olmasından nasıl mutlu anlatamam. Oldukça ürpertici bir kadın ki delicesine hizmet ettiği baronu bile ürkütüyor. Kadın aslında onun sırdaşı ve suç ortağı haline geliyor ama gerçekten çok korkunç biri. Hayatına gelen bu yeni heyecan dalgasıyla yapmadığı şey kalmıyor.

 3)Nişan: İspanyollarla gerçekleşen bir çatışmanın ortasında şans eseri hayatta kalan Fransız albay hiç bilmediği bir ormanda, düşman topraklarında yapayalnız kalıyor. Zweig böyle anlatıyor durumu. Albay askerlerinin öldüğünü görünce acı ve öfkeyle gördüğü bir İspanyol'u öldürüyor. Bir süre gururuyla mücadele ettikten sonra onun kıyafetlerini giyip hayatta kalmak için verdiği mücadeleyi anlatıyor Zweig. Oldukça etkileyici bir hikaye olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.

 4)Leman Gölü Kıyısında Bir Olay: Bir balıkçının Leman Gölü'nde bulduğu bir insanla başlıyor öykü. Kendisi Fransa'dan Rusya'ya dönmeye çalışan bir Rus asker kaçağı. Köyde Rusça konuşmayı bilen bir kişi var ve o da işlerinden dolayı adamla ilgilenemiyor. Yapayalnız kalan asker kaçağımız çaresizliği dibine kadar hisseden bir insan olarak hareket ediyor. Açıkçası kitaptaki en etkileyici hikaye buydu.

 5)Avare: Bu sefer bir öğrenci var sayfalarımızın arasında. Ancak sınıf arkadaşları yaşıtları değil. Kendi arkadaşları mezun olmuş ama o sınavı geçemediği için henüz mezun olamamış. Kendini yapayalnız hisseden genç bir ruhun onu sınavdan geçirmeyen öğretmenine büyük bir kin duyuyor. Zweig birkaç sayfaya yine güzel bir hikaye sığdırmayı başarmış.

 Zweig'in intihara meyilli biri olduğu buradaki öykülerinden belli oluyor. Spoiler vermek gibi olmasın ama her öykünün sonun ölüm/intihar var. Hikayeler en kötü durumlarla karşı karşıya gelen insanları anlatıyor. İnsan incelemeyi çok iyi bilen Zweig öykülerini başarıyla yazmış. O kadar gerçek ki bazen bu insanların gerçekten yaşadığına inanırken bulabilirsiniz kendinizi.

 Bir sonraki kitapta görüşmek üzere.❤ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder