18.12.2020

YÜRÜMEK ~ SEVGİ SOYSAL

"Katlanmaya dönüşen sevinç. Göreve dönüşen soluk."

  Kitap Fiyatı: ₺  14,85 [ 01/09/2018 ]  - Kitapyurdu  

 Sıradan hayatları anlatan ve yayınlandığı dönemde Türk edebiyatına yeni bir soluk getirmeyi başaran bir yapıt Yürümek. 1970 TRT Roman Başarı Ödülü'nü kazandıktan birkaç yıl sonra müstehcenlik gerekçesi ile toplatılmış ve 1974 yılında yeniden dağıtılmış Yürümek kitabı.

"Tabanca benim, ama hırsız mıyım, polis mi?"

 Çocukların kadın-erkek ilişkilerini, kendi bedenleri ile karşı cinsin bedenindeki ayrımları fark etmesiyle başlıyor kitap. Memet ve Ela birbirini hiç tanımayan iki baş karakterimiz. Tanışacaklar ama çok sonra; önce yapacak hataları, tanışacak başka insanları var. İkisini de aynı şekilde yaralar insanlar; Ela ve Memet toplumsal rollerine uyum sağlamakta zorlanır. Bence Memet'ten çok Ela zorlanır hatta. 

"Dünyanın bir köşesinde bir ihtilal olur, üç beş adam bir inanç adına hayatlarını tehlikeye atarlar, bir düzeni değiştirirler, yıkılmaz sanılanı bir anda yerle bir ederler, ardından dünyanın binlerce rahat koltuğunda binlerce rahat insan bunun üstüne geviş getirirler."

 Toplumun onları sokmaya çalıştığı kalıp ikisini de rahatsız eder. Ela mesela, adet olmuş balayını bile sorgular. Oysa ona göre zaman azdır. Onu da böyle kendi istekleri olmayan şeylerle harcamak anlamsız. Topluma ayak uydurabilmek için arkadaşlık yapmaya çalıştığı sevmediği insanlar var aslında. Yıllarca ayak uydurmaya çalışmış bu normlara, içindeki sessiz sorularla. Ela, kadının rolünü sorgulayan hassas bir karakter.

"Bütün çocuklar gibi, anasınca konan yasakların, dünyanın yasakları olduğunu sanıyordu, Tanrı yasakları olduğunu."

 Memet de toplumun ondan beklediği özgüvenli, cinsel açıdan rahat erkek tanımına uyum sağlamaya çalışıyor. Oysa Memet kırılgan, hassas ve kendine güveni oldukça az bir erkek. Daha sakin bir yapısı var Memet'in. Ela gibi değil o. Ela bir yerden sonra kendi değerlerinin toplumsal değerlerin önüne geçmesine izin veriyor.

"-Mümkün, dedi, mutluluğu her şeyden soyutlamak, bir an içinde olsa yalnızca mutlu olmak, niçin mümkün olmasın?"

 Ela ve Memet'in yolları kesiştiğinde hayat ikisine de çoktan başka yollar öğretmiş kendisiyle başa çıkmaları için. Yaraları aynı olsa da biri Ankara'nın kurak ikliminde diğeri Büyükada'nın sıcaklığında büyümüş iki farklı karakter. Oldukça gerçekçi ve etkileyici yazılmış bir kitap. Edebiyat kokuyor her bir satırı. Olaylar arasında geçiş yaparken yapılan doğa tasvirlerini kullanıyor yazar ve bu tasvirler de sıradaki olayla ilgili metaforlarla dolu oluyor. Naif, güzel, ince düşüncelerle yazılmış güzel bir eser.


 Bir sonraki kitapta görüşmek üzere.❤  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder