12.04.2018

YAKICI SIR ~ STEFAN ZWEİG

  Kitap Fiyatı: ₺  5,56 [ 06/02/2018 ]  - Kitapyurdu    

Stefan Zweig bu kez çocuk psikolojisini ve yetişkinlerin dünyasını anlatıyor. Çocukluk çağının sonlarına gelmiş olan Edgar ve artık gençliğine veda etmek üzere olan annesiyle bir tatile çıkıyor. Burada yine tatile çıkan genç bir baron ile tanışıyorlar ve Zweig bu üçlü arasındaki ilişkiyi anlatıyor.

 Genç adam valilikte çalışan ve yazar tarafından yalnız kalma becerisine sahip olmayan, son derece sosyal, sevilen ve çevrelerde aranan biri olarak tanımlanıyor. Edgar'ın annesini gördüğünde etkilenen adam çıktığı bu kısa tatil için aradığı macerayı bulduğuna karar veriyor ve böylece kadının peşine düşüyor. Aslında kadın tanışmak için doğan ilk fırsatı geri çevirdiğinde adam başka bir yol arıyor ve ertesi gün Edgar'ı yalnız başına yakaladığında aradığı fırsatı yakalıyor.

 Edgar, yalnız ve çekingen bir çocuk. Aslında pamuklara sarılarak büyütülmüş olan Edgar, atlattığı bir hastalık sonrası babası tarafından dinlenmesi için annesiyle tatile gönderiliyor. Ancak tatilde arkadaşları olmadığı için oldukça yalnızlık çeken çocuk kendisine bir arkadaşmış gibi yaklaşan genç adamın oltasına kolaylıkla tutuluyor. Genç adam ise annesiyle tanışmak için bir fırsat olarak gördüğü çocuğun bu kadar kolay kendisine kapılmasından oldukça memnun oluyor.

 Çocuk aracılığıyla kadınla tanışan adam çocuğa karşı olan bütün ilgisini kaybediyor. Edgar ise bu nedenle annesini kıskanmaya başlıyor. Çünkü arkadaşını annesiyle paylaşmak istemiyor. Ona yetişkinler dünyasının perdesini aralayan arkadaşını geri isteyen Edgar, annesinin baronla "arkadaşlığının" sırları olduğunu fark ettiğinde ikisinden de nefret etmeye başlıyor ve tatili onlar için çekilmez bir hale getirmek için harekete geçiyor.

 Edgar; yetişkinlerin dünyası hakkında pek fazla şey bilmeyen ve hayatı henüz bir tülün arkasından gören bir çocuk. Yaptığı masum hareketlerin sonuçlarını da bu nedenle tam olarak değerlendiremiyor. Annesi kızdığında neden kızdığını bile tam olarak kestiremeyen saf bir çocuk. Ancak iradesi de oldukça güçlü. Annesini çileden çıkarttığı gibi ürkütüyor da. Bazen vicdanının sesi olarak görüyor oğlunu.

 Kitapta bir çocuğun saf, masum duygularının yetişkinliğe geçerken nasıl kirlendiği ve bu masumiyetin nasıl kullanıldığı anlatılıyor. Genel olarak çocuk psikolojisini ele alan kitap insana büyüdükçe neden bu masumiyeti kaybettiğini sorgulatıyor.

 Bir sonraki kitapta görüşmek üzere.❤ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder