7.01.2017

GİZLİ BAHÇE ~ KANG Yİ-EUL

   Kitap Fiyatı: ₺  14,20 [ 16/11/2016 ]  - Kitapyurdu   

2017'nin ilk kitabıyla karşınızdayım! 😁  Gizli Bahçe, dilimize Korece'den çevrilmiş bir kitap. Bence Olimpos yayınevi çok zekice bir hamle yaparak ülkemizde günden güne etkisi artan Kore akımını kullanmış. Ben diğer alanların neden bu akımının etkisini göremediklerini anlamıyorum doğrusu. Her neyse kitabımıza dönelim. Gizli Bahçe aslında bir dizi olarak tanındı ilk önce. Ancak bir kitap uyarlamasıydı ve 2016'nın ekim ayında da kitabı dilimize çevrildi. Gözlemlediğim kadarıyla kitap çok iyi tepkiler almış. İnsanlar yayınevinin internet sayfalarında çok güzel yorumlar yapıyor, taleplerini belirtiyor. Kitabın bu kadar tutmasının bir nedeni de dizisinin çok sevilmiş olması elbette. Öncülük yaparken kendilerini büyük bir riske atmayıp zaten tutmuş bir işe tutunmasıyla yayınevi benden bir alkış daha aldı. Secret Garden adıyla 2010 yılında yayınlanan dizi 20 bölüm sürmüştü. Dizi Kore'de çok tuttu tabi,
aradan yıllar geçmesine rağmen hala birçok insan en sevdiği dizi olarak gösterir ve oturup tekrar tekrar izler. Hatta o kadar popülerdi ki Kore'nin ünlü grubu Big Bang bir de parodisini çekmiş ve gerçekten çok keyifli bir iş çıkarmışlar. Kore'de beğenilen dizilere, filmlere parodi yapmak gibi bir alışkanlık var. Diziyi izleyenlerden biri de benim. Gerçekten çok severek izlediğim bir diziydi. Ama kitabı okuduğumda fark ettim ki eksik parçalar varmış. Aslında kitap ve dizi arasında hiçbir fark yok ama kitapta karakterlerin bir şeyi yaparken ne düşündüğünü de öğrenebiliyorsunuz. İşte bu dizideki o eksikliği tamamlıyor. Ayrıca olaylar tıpatıp aynı ve bu her şeyi daha da iyi bir hale getiriyor. Genelde uyarlama kitaplar bunu yapamıyor. Dizinin senaristi ile kitabın yazarı da farklı üstelik, zaten kitap senaryo şeklinde değil. Senarist Kim Eun-Sook birçok başarılı işe imzasını atmış biri ve kitabı da bozmadan senaryolaştırmış. Kitapta zengin ve garip bir adamla dublör kızın aşkı anlatılıyor. Kitapta fantastik bir durum var; özel bir içki içiyorlar ve ruhları birbirlerinin bedenlerine geçiyor. Merak unsuru ağırlıklı bir kitap. Sürekli şimdi ne olacak diye okuyorsun kitabı. Ruhların değiştiği yerlerin rahat anlaşılması için beden sahibinin adı altı çizilerek yazılmış. Böylece sürekli yaşanacak bir kafa karışıklığının önüne geçilmiş. Gizli Bahçe iki kitaplık bir seri ve bu kitap da serinin ilk kitabı. İkinci kitap da bu ay içinde çıkacakmış.
Dublör kızımızın adı Gil Ra Im, zengin ve garip adamımız ise Kim Joo Won. Oska, Kim Joo Won'un kuzeni ve bir Hallyu starı. Hallyu; Yurtdışındaki Kore dalgası demek. Oska çapkın bir adam ama aşık olursa o kadın için yapamayacağı şey yok. Kim Joo Won ile Gil Ra Im, Oska'nın çapkınlıklarından biri sayesinde tanışıyor.

Joo Won çok zeki, elit ve hazırcevap bir karakter. Bu hazırcevaplığı gerçekleri olduğu gibi dile getirmesinden kaynaklanıyor. Aslında çok komik bir karakter ama bazen patavatsızlık yapabiliyor. Ayrıca görgü kurallarını hiçe sayabiliyor ama bu insanı gülümsetiyor. Kötü biri değil sadece fazla gerçekçi düşünüyor. Bir yanlış anlaşılma sonucu tanıştığı Ra Im'den etkilenmesini çok garipsiyor. Çünkü aşka inanan bir adam değil. Zaten evlilik içinde görücü usulü randevulara gidiyor ve mantık evliliği peşinde. Hatta bu randevulardan birinden sonra kızın babası Joo Won'a hediye olarak geyik gönderiyor.😁😁 Ra Im ise zeki ama biraz hırçın bir kız. Ailesini kaybetmiş, kimsesiz ve kendi başına ayakta durmaya çalışıyor. Dublörlük yaparak para kazanıyor. Ra Im ise Joo Won'dan hoşlandığını kendine bile itiraf etmek istemiyor. Aslında ikisi de birbirlerinden hoşlandıkları için rahatsız oluyorlar. Özellikle Joo Won, Gil Ra Im'i kendine yakıştıramıyor. Ancak yine de Joo Won kızı görmek için nefret ettiği şeyleri bile yapıyor. Bir süre sonra Gil Ra Im'de onu görmeye çalışıyor, ama tabi bunu kendine bile belli etmek istemiyor. Aslında kitap biraz fantastik ögeler ekleyerek zengin adam fakir kız aşkını anlatıyor. Ama bunu o kadar yaratıcı bir şekilde yapıyor ki bu klişenin farkına bile varamıyor insan. Bir kere kızın meslek seçimi bile çok değişik. Yazar uzun uzun karakter tanıtımı yapmak yerine karakterlin özelliklerini cevaplarına yerleştirmiş. Böylece bize boş boş onlarca sayfa okutmuyor ya da karakterleri tanımadan kitabı bitiremiyoruz.
 Peki ruhların değişimi nasıl oldu? Ra Im kaybolunca Joo Won peşine düşüyor ve ürkütücü bir restoran buluyorlar. Oradan 'zorla' içki alıp ayrılıyorlar. Yağmur yağarken içkileri içiyorlar ve sabah kalktıklarında ruhlarının değiştiğini fark ediyorlar. Nasıl bedenlerine geri döneceklerini düşünürken yazar ben bunları burada öpüştürürüm diye düşünerek minik bir öpücük sahnesi yazmış. Ama bu çok saçma bir mantık; çünkü içkileri içerken yan yana bile değiller. Kitabın sonunda yağmurun yağmasıyla bedenler değişiyor ama devamı olacağı belli olan bir yerde kalıyor. Hatta gelecek kitabın başının çok komik olacağından da eminim.



Dipnotumsu: Joo Won'a parlak eşofmanlı adam deniyor bazen, dizide de bu çok olay olmuştu. Bu eşofmanları o kadar seviyor ki ruhları değiştiğinde gidip bir de kız için alıyor ve onu giyiyor. Ben onun bu eşofmanlarını çok sevimli buluyorum. Ciddi karakteriyle bir zıtlık oluşturması hoşuma gidiyor. Kitabın içinden çıkan ayracın ve posterin fotoğrafının yanında Joo Won'un dizide giydiği eşofmanlarının ve en sevdiğim sahnenin de fotoğrafını koyarak yazımı bitiriyorum. Bir sonraki kitapta görüşmek üzere. 🎀



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder