30.07.2018

CLARİSSA ~ STEFAN ZWEİG

   Kitap Fiyatı: ₺  8,45 [ 02/07/2018 ]  - Kitapyurdu    

İki gün gecikmeli de olsa temmuz ayının Stefan Zweig kitabı Clarissa oldu.👧 Babası genelkurmay olan annesini doğumunda kaybetmiş olan Clarissa'yı anlatıyor kitabında Zweig.
 Babası subay olan Clarissa'nın bir de abisi var. Abisiyle samimi olsa da babasıyla aralarında resmi diyebileceğim bir ilişki var. Sevgisini nasıl göstereceğini bilmeyen bir baba.
 Annesinin ölümünden sonra babası iyice takıntılı biri haline geliyor ve sosyal ortamlarda kendine yer edinemiyor. Clarissa'yı bir manastıra gönderirken abisi Eduard'ı da askeri bir okula gönderiyor.
 Clarissa, zeki ve becerikli bir kız olduğu için ise arkadaşlarıyla arası iyi ancak mesafeli. Yıllarca rutin ve sıkıcı bir manastır eğitimi gören Clarissa'nın hiç en utandırıcı sırlarını paylaştığı bir arkadaşı olmuyor. Mezun olmasına iki yıl kala ise Marion adında bir kız geliyor manastıra.
 Clarissa'nın aksine Marion, herkesle sıcak bir ilişki kuruyor. Clarissa, onun diğer kızlar üzerindeki bu büyülü etkiyi gördüğü için ondan özellikle uzak duruyor. Araya giren yaz tatilinde kızlar, Marion'a karşı duydukları sevgiyi köreltip kıskançlığı bilerler. Diğer kızlar ona kötü davranmaya başladığında Marion, Clarissa'nın güvenli limanına sığınıyor.
 Babasının emekli olmasıyla manastırdan ayrılan Clarissa, bir meslek seçmek için gerçek dünyaya adım atıyor. Babasının ona aşıladığı alışkanlıkları iş bulmasında yardımcı oluyor. Uzman psikolog ve psikiyatr olan Dr. Silberstein'ın yanında iş buluyor. Bu iş sayesinde ilk defa Avusturya'nın dışına çıkıp Luzern'e gidiyor.

 Luzern'de bir kongreye katılıyor. Ona bazı yönleriyle babasını hatırlatan Leonard ile de burada tanışıyor ve ondan etkileniyor. Hiçbir zaman kimseyle özel bir ilişkisi olmayan Clarissa, hayatında ilk defa bir erkekten etkilenir. Doğrusu Leonard da ona karşı boş değildir.😉 Ancak kongrenin son günü Ferdinand, Saraybosna'da öldürülür. 

 " Devlet, halk, ulus, görünmez olan, soyut olan, canlı olanın karşısında duruyor. " 

Bu ölümle dünyanın altüst olduğunu fark etmeleri zaman alır. Çünkü Leonard ve Clarissa, ertesi gün birbirlerinden hiçbir şey beklemeden seyahate çıkmaya başlarlar. Birkaç gün içinde aralarındaki etkileşim büyür ve aşka dönüşür. Bu seyahatleri sırasında Leonard, Clarissa'ya -aslında Zweig okuyucuya- sıradan insanın önemini anlatır. Basit bir çiftçi neden önemlidir? Onun ne yaşadığı aslında neden hepimizin sorunudur? Bu tip soruların cevabını anlatmaya çalışır.

" Bizler, biz basit insanlar hiçbir şey değiliz; ama bizi kendi çıkarlarına dahil etmek ve silahlarına yem olarak kullanmak istiyorlar. "

Leonard, Clarissa'ya kim olduğunu anlaması için yardım eder. Ona yepyeni bir dünya görüşü sunar. Bir asker kızı olarak vatanın, milletin önemini öğrenmişken Leonard'la birlikteyken dünya vatandaşlığının önemini kavrar. Bu güzel çifti ayıran şey de milliyetçilik olur. Bir Fransız olan Leonard ile Avusturyalı Clarissa; savaşa giren iki ülkenin 'düşman' fertleri olarak yollarını ayırmak zorunda kalır.

" Bizim düşüncemizin ne önemi var? Biz kimiz ki? Hayatımızı iktidardakiler yönlendiriyor. " 

 Leonard, Avusturya ile savaşmak üzere Fransa'ya giderken Clarissa da savaşta yaralanan askerlerin tedavisine yardım etmek amacıyla Avusturya'ya döner. Ancak Clarissa'nın macerası burada bitmez.

 Clarissa, Zweig'in güzel kitaplarından biriydi. Bence çok daha uzun yazılmayı hak eden kitaplarından biriydi. Çünkü bana göre bazı yerler tek cümleyle geçiştirilmişti. Yani o tek cümleyi yazıp geçmek yerine detaylandırılmak isteyen birkaç yer vardı. Bunun dışında Zweig'in yazımını zaten seviyorum ben, bu yüzden diyecek pek fazla şeyim de yok.

 Bir sonraki kitapta görüşmek üzere.❤ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder