2.06.2018

İSMAİL ~ DANİEL QUİNN

" İnsanlara onları heyecanlanmaktan alıkoyacak, bu gezegene verdikleri korkunç zarar karşısında sakinliklerini korumalarını sağlayacak ne anlatıldı? " 

 Daniel Quinn'in en tanınmış romanı İsmail ile karşınızdayım bugün. İsmail, 1977 yılında yazılmış olsa da 1992 yılına kadar yazarı tarafından altı kez tekrar yazılmış. 
 Kitap, bir öğretmenin dünyayı kurtarmak isteyen öğrencilerini aradığını söyleyen ilanla başlıyor. İlanda bahsi geçen öğretmen ise bir goril: İsmail. 
 İsmail, telepati yoluyla öğrencisine dünyanın bu hale nasıl geldiğini öğretiyor. Neden ilkel ve uygar olarak adlandırıldıklarını, tutsaklığı öğretiyor. Bir insanın kültürünün nasıl oluştuğunu da öğretiyor, hem öğrencisine hem de okuyuculara.
 İnsanlar neden kendilerini uygar-ilkel sınıflandırmasının içine sokuyor, insanlık neden piramidin en tepesinde görülüyor gibi sorularla okuru düşündürüyor. Oysa İsmail'in deyişiyle insanların ortaya çıkışı, denizanalarının ortaya çıkışından daha büyük bir yankı uyandırmadı. O zaman neden insanlar dünyanın kendilerine ait bir şey olduğunu düşünmeye başladı?
 İnsanlığın mitolojisi: Dünya insan için yaratıldı ve insan da ona hükmetmek için. İsmail'e göre bu düşünce insanları dünyanın düşmanı haline getirdi. Bir goril kendini neredeyse kusursuz ve ileri bir varlık olarak gören insanların kusurlarını anlatıyor. 
 Besin kaynakları ve nüfus kontrolü arasındaki ilişkiyi anlatıyor, basit bir dille. Kültürün insanları daha doğrusu M.Ö. 8000'den sonra ortaya çıkan insanların kültürüyle dünyanın ne hale geldiği anlatılıyor. Bu insanlar dünyaya bir düzen getirmeye çalışıyor ama dünyanın bir düzene gerçekten ihtiyacı var mıydı? Günümüzde insanların hayatı acımasızlık, açgözlülük, akıl hastalıkları, suç ve madde bağımlılıklarıyla dolu. Bu insanlar dünyaya hükmetmek isteyen insanlar. Böylece nasıl Tanrı rolü oynadıklarını anlatıyor İsmail.
 Dünya hakkında farkındalığını arttırmak isteyenlerin, insanların mahvolmaya doğru nasıl hızla yol aldığını somut bir şekilde görmek isteyenlerin hemen alıp okuması gereken bir kitap. Oldukça da kolay okunan bir dille yazılmış bir metin. 

" Yaşamak için dünyayı mahvetmeye devam etmenizi neredeyse zorunlu kılan bir uygarlık sistemine tutsak olmuşsunuz. " 

 Bir sonraki kitapta görüşmek üzere.❤ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder