9.12.2017

BİR KADININ YAŞAMINDAN YİRMİ DÖRT SAAT ~ STEFAN ZWEİG

   Kitap Fiyatı: ₺ 3,47 [ 22/09/2017 ]  - D&R  

 Zweig kitabının açılışını bir tartışma sahnesi ile başlatıyor. Pansiyonda kalan misafirler bir skandal üzerine yüzeysel sohbetlerini kenara bırakıp tartışmaya başlıyorlar. Skandalın başkahramanı yakışıklı bir Fransız ile fabrikatörün karısı, iki çocuk annesi Henrietta. Yakışıklı Fransız'ın uzun uzun tasviri yapılıyor ve övgüler alıyor. Zweig kitabı okuyan tek bir kişi bile onu beğenmeyip burun kıvırmasın istemiş. Kibar, mütevazi, her kesimle ilişki kuran, hoş sohbeti olan birisi Fransız. Ancak kendisi fabrikatörün karısıyla kaçınca bir skandal patlak veriyor.

 Bir kadın nasıl sadece birkaç saat geçirdiği biriyle iki çocuğunu da arkasında bırakarak kaçar, sorusu üzerine dönüyor masadaki tartışma. Bu tartışma aslında anlatıcımız ile masanın kalanının fikir çatışmasından doğuyor. Anlatıcıya göre bir kadın için birkaç saatoldukça önemliyken diğerleri uzun zamandır saklanan bir yasak aşk olduğunu savunuyor. Bu tartışmadan sonra pansiyon müşterilerinden olan Bayan C. ile anlatıcı yakınlaşıyor. Bayan C. İngiliz bir elit olarak görülüyor. Kadın bir mektup yazıp anlatıcımıza ulaştırıyor ve kitabımızın asıl kahramanının Bayan C. olduğunu anlıyoruz.
 Zweig kitaba giriş için oldukça muazzam bir yol seçmiş. Küçük ve yüzeysel bir olayla başlayan kitap benzer bir olayın derine inmesiyle devam ediyor. 
 Ardından 67 yaşındaki Bayan C. anlatıcımıza 27 yıl öncesini anlatmaya başlıyor. Kendisi kocasının ölümüyle boşluğa düşmüş bir kadın. Ancak hala kocası varmış gibi yaşamını devam ettirmekte olan kadın, eskiden kocasıyla gittiği bir kumarhaneye gidiyor. Kocasının ona öğrettiği taktik üzerine oyun oynayanların ellerini incelemeye başlıyor. Zweig oldukça uzun bir şekilde eller ve kumarın bağlantısıyla ilgili tasvirler yapmış. Ve Bayan C. aniden gördüğü bir çift ele adeta vuruluyor. Maceramızda burada sonra başlıyor. 
 Bayan C.'nin vurulduğu bu adam en fazla 24 yaşında olan bir genç. Erkeksi değil ama etkileyici bir genç olmakla beraber Bayan C. en çok onun ellerinden etkileniyor. Genç adamın ellerinden hissettiği gerilim ve heyecan kadını adeta çarpıyor diyebiliriz. Bu gencin bir kumarbaz olduğunu ve o gece her şeyini kaybettiği için intihara kalkışacağını bir bakışta anlıyor Bayan C. ve ona yaklaşmasıyla asıl olay başlıyor. 


 Sigmund Freud kitabın küçük bir başyapıt olduğunu söylemiş. Açıkçası okuduğum en iyi Zweig kitabı değildi ama yine de iyi bir kitaptı. Gün içerinde okunabilecek lokmalık bir kitap olduğunu da söylemeliyim. İnsanların daha doğrusu kadınların arzuları için neler yapabileceğini ve bu arzunun bitmesiyle neler hissedeceğini anlatmış Zweig. Kadınların psikolojik analizlerini oldukça da iyi yapmış, çünkü kendimi o kadının yerine koyduğumda evet, bende bunu hissederdim, diyebildim. Kısa zamanda gerçek bir şeyler hissetmek isterseniz tavsiye edeceğim bir kitaptır kendileri.

 Bir sonraki kitapta görüşmek üzere.❤ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder