25.11.2017

UĞURBÖCEĞİ ~ D.H.LAWRENCE

   Kitap Fiyatı: ₺ 4,50 [ 02/09/2017 ]  - D&R   

 D.H. Lawrence 1885 - 1930 tarihleri arasında yaşamış dönemine uyum sağlayamamış bir yazardır. Kitabında normal bir aşk hikayesi anlatılmıyor. 1918 yılında bir aşk hikayesiyle savaş manzarası anlatılıyor aslında.

 Lady Beveridge, eski bir tanıdıkları olan Kont Johann Dionys Psanek'i hastanede savaş yaralısı olarak görüyor. Ardından kızı Leydi Daphne'ye gidip durumu anlatıyor ve beraber kontun ziyaretine gidiyorlar. Bu arada Daphne'nin kocası da asker ve kayıp durumda ki daha sonra Türkler tarafından esir alındığı ortaya çıkıyor. Neyse, kocasının yokluğunda yalnızlık çeken Daphne ara sıra kontu ziyaret etmeye başlıyor. 
 Kont başlarda bu ziyaretlerden rahatsız oluyor ama bir tek Daphne ile konuşuyor. Yani onunda gönlü var kızda.😁 Hatta zaman geçtikçe kız ile aile geleneklerini falan gerçekleştiriyor ki bahsettiğimiz dönemde geleneklerin öneminden bahsetmeme gerek olduğunu sanmıyorum. Kitaba adını veren Uğur böceğinin kontun ailesinin arması olduğu söyleyeyim hemen. Ben baya merak etmiştim okumadan önce neden uğur böceği, diye.😁 
 Kontun modern dünyanın ve bu dünyanın bir getirisi olan savaşın sıkıştırdığı bir insan olduğunu söyleyebilirim. Özgür olmak ve kanunun dışına çıkmak istiyor. İçine sıkıştığı dünyayı sevmiyor. Ben bu durumu sistemi yıkmak için sistemin dışına çıkma fikri olarak değerlendirdim. Ayrıca kont dünyaya karşı duyduğu bu nefreti saklamıyor ve hatta öfkeli bir ruh olduğunu da kabul ediyor. 
 Leydi Daphne ise bu öfkeli ruhtan kaçmak, vazgeçmek istiyor ama bu durumda bile görüşmeleri engellendiğinde, bu engelleri aşmak için ne gerekiyorsa yapıyor. Yani aralarında oldukça kuvvetli bir çekim gücü var. Aslında Daphne hayatında hiç karşılaşmadığı bu karakterin aşkını merak ediyor bir nevi. Şefkatli kocasının aksine kont, yabani bir insan. Çünkü kont insan sevmiyor.
 Daphne kocasını yeniden ve daha çok sevebilmek için çaba harcıyor, savaşın onu değiştirdiğini umuyor. Bu değişimle kocasının kont gibi yabani birine dönüşmüş olmasını istiyor içten içe. Yani kocasında kontu arıyor ancak bulamayınca huysuzlaşıyor. Kocası onu taparcasına seviyor ve aşkın bir konuma yerleştiriyor. Daphne ise bu durumdan rahatsız oluyor. Çünkü o kendisini sıradan bir insan olarak görüyor, aşkın bir konumu olduğuna inanmıyor. Böylece kocasının romantikliğini rahatsız edici bulup konta olan aşkı daha çok büyüyor.
 Lawrence savaşın insanları nasıl etkilediğini anlatmış bu kitabında. Savaştan dönen her insan gördüğü kandan, ölümden, silahlardan etkilenir ve farklı tepkiler ortaya çıkar. Savaş kontu daha da yabanileştirirken Daphne'nin kocasını daha da uysallaştırmıştır. Bir de savaşın bitmesini bekleyen, askerlerin geride bıraktığı insanlar var tabi. Geride kalanların düştüğü endişe durumu, merakları ve beklentileri anlatılmış. Daphne kocasının daha da sertleşmesini beklemiştir ve duyduğu hayal kırıklığı onun hayatını etkilemiştir. Savaşın sadece askerleri ya da savaşın yapıldığı coğrafyayı değil, herkesi etkilediğini görürüz böylece. Ayrıca kitapta geçen konuşmalarda savaş karşıtlığı açık açık gösterilmiştir. 
 Kont Dionys'in adının güzelliğinden çok bahseder Daphne. Dionys'in şarap tanrısı olan Dionysos'tan gelme bir isim olduğunu düşünecek olursak yazarın bize gizli bir imada bulunduğunu da düşünebiliriz. Çünkü Dionysos medeniyetin destekçisi ve barış aşığıdır.

 Bir sonraki kitapta görüşmek üzere.❤ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder