6.03.2021

WILLOUGHBY AİLESİ ~ LOIS LOWRY

 Çocukların okuyup okumaması gerektiğine henüz karar veremediğim sevimli ama dramatik bir kitap Willoughby Ailesi. En büyük çocuk olan Timothy 12 yaşında, anne-babalarının farklı isimler bile koymaya zahmet etmediği için hem ikiz hem de adaş olan 10 yaşındaki Barnabyler (kendi aralarında onları ayırt etmek için Barnaby A ve Barnaby B olarak sesleniyorlar) ve 6,5 yaşındaki Jane, anne ve babalarıyla şehirde uzun, ince bir evde yaşıyorlar. 

"Willoughby ebeveynleri çocukları olduğunu sık sık unutur ve  hatırlatıldıklarında da bu gerçek canlarını çok sıkardı."

İkizler annelerinin onlara çok gördüğü bir kazağı günlere bölüşerek birlikte giyiyor. Kadın kedilerine kazak örüyor ama ikizlere örmüyor.🥺 Bankacı babaları ve umursamaz anneleri ile yaşamaya çalışan dört kardeş anne babalarının onlardan kurtulmak istediğini fark ettiklerinde işler değişiyor. Ve anne babaları çocuklarında da onlardan kurtulmaya karar verdiğini bilmiyor.

" "Biz, Ruhsuz Umursamaz Tehlikeli ve Hain Willoughby kardeşleriz." "

 Tim, Kötü Emeller Seyahat Acentesi'nin broşürünü posta kutularına bırakarak anne-babalarının aklına tehlikeli bir tatil fikrini sokuyor. Bay ve Bayan W illoughby çocukların başlarına bir dadı bırakıp tatile çıkıyor ve evlerini de satışa çıkarıyorlar. Çocuklar evin satılmaması için ellerinden geleni yaparken, anne-babaları da timsahlarla, uçak kazalarıyla mücadele ediyor.

"Sefaletin her zaman parayla bir ilgisi yoktur. İnsanlar üzgün olduklarında da sefalete düşebilirler. Ve Kumandan Melanoff çok üzgündü."

 Bir gün kapılarının eşiğine bırakılmış bir bebek buluyor Willoughby kardeşler. Ancak anneleri onu tekrar sokağa bırakmalarını isteyince Kumandan Melanoff'un malikanesinin önüne bırakıp evlerine dönüyorlar. Kumandan Melanoff karısı ve çocuğunu yıllar önce kaybetmiş umutsuz ve mutsuz bir adam. Adeta hayattan vazgeçmiş. Kapısına bırakılan bu bebek onun hayata yeniden dönmesini sağlıyor. Hayırseverliği sayesinde de Willoughby kardeşler ve dadıyla yolları bir kez daha kesişiyor ve herkesin hayatları değişiyor.


 Sevimli ve tatlı bir kitap. Ancak çocuklar için çok uygun olduğunu düşünmüyorum. Klasik çocuk masallarının gerçekçiliği ve benzerlikleri ile derdi olan, onlarla dalga geçen bir hikaye. The Willougbyhs Return adıyla ikinci bir kitabı daha var Willoughby kardeşlerin. Ancak dilimize çevirisi yok. Onu da okumak isterim açıkçası.

 Willougby Ailesi'ni ilk önce Netflix'te izledim ben. Daha sonra araştırdığımda bir kitabı olduğunu da öğrendim ve öyle alıp okudum. Filmi de çok sevmiştim, kitabı da çok sevdim. Filmini de izlemenizi tavsiye ederim yani. 

 

 Bir sonraki kitapta görüşmek üzere.❤ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder